کافه بازار -همان طور که به احتمال زیاد همه شما با آن آشنا هستید- محلی برای دانلود برنامههای اندرویدی است که بهطور ویژه به کاربران فارسیزبان سرویسدهی میکند. در ادامه شما را دعوت می کنیم به خواندن مصاحبه اختصاصی بیدمشک زعفرون با مهندس منتظری (از اعضای اصلی کافه بازار).
یکم در مورد خودتون بگین. در مورد شرکتتون و در مورد کافه بازار.
یما چند تا پروژه مختلف داریم که هر کدومشون به نوعی می تونن درآمد زایی کنن. پروژه های اصلی شرکت دوتا پروژه ی کافه بازار و دیوار هستش که کافه بازار همونطور که می دونین مارکت برنامه های اندرویدیه. هم می تونن برنامه خرید کنن هم خریدای درون برنامهای. موقع ورود من به بازار ما حدود 8 نفر بودیم و الان ما حدود 150 نفریم و داریم با سرعت زیادی رشد می کنیم. از اون موقع قابلیت های زیادی به بازار اضافه شد. مثل خرید درون برنامه ای و اشتراک و از اون موقع به توسعه دهنده ها و مصرف کننده قابلیت های زیادی اضافه کردیم.
چه تیم هایی توی بازار مشغول کار هستن؟
تیم داخلی که کارهای اجرایی رو انجام میدن؛ تیم آی تی که کارهای نرم افزاریمونو انجام میدن؛ تیم برندینگ که کار تبلیغات و اینها رو انجام میدن؛ تیم محتوا که برنامه های داخل بازار رو بررسی می کنن؛ تیم انتشار که مسئولیت بررسی نقص های برنامه هارو دارن؛ تیم پشتیبانیمون که از توسعه دهنده ها و کاربرها پشتیبانی می کنن؛ تیمهای فنیمون که به چند دسته تقسیم می شن؛ یکسری از تیم ها روی کاربرها تمرکز میکنند و یکسری از تیمها روی توسعه دهنده ها. و تیم عدد که روی برنامه عدد کار میکنن و تیم دیوار که به دو بخش آگهی گیرندگان و آگهی نشان دهندگان تقسیم میشن که کارهای فنی مربوط به نشان دادن و یا گرفتن آگهی رو انجام میدن.
گفتین مارکت برنامههای اندرویدی. چرا فقط اندروید؟
یاولا این که درصد اندروید توی بازار سیستم عامل های موبایل از بقیه بالاتره. ثانیا می تونیم تمرکز بیشتری داشته باشیم نسبت به کار روی چند سیستم عامل و ثالثا این که یه سری محدودیت ها وجود داره. مثلا سیستم عامل iOS عملا قابلیت ایجاد مارکت نداره!
ایده بازار از کجا اومد؟
ایده بازار مربوط می شه به 6-7 سال پیش. از یه پروژه ای شروع شد به اسم فارسیتل. بچه های شرکت میخواستن سیستم عامل اندروید رو فارسی کنن. اون موقع خود سیستم عامل اندروید این قابلیت رو نداشت که البته در ورژن بعدی اندروید زبان فارسی اضافه شد و این باعث شد که پروژه شکست بخوره. یکی از بخشهای این پروژه در کنار پروژه اصلی این بود که یه بازار هم برای اندروید فارسی بنویسن که دیدیم می شه این پروژه کوچیک رو تبدیل به پروژه اصلی کرد!
یکم در مورد پروژههای قبل و بعد از کافه بازار میگین؟
در واقع می شه گفت که بازار اولین پروژه موفق اینجا بود بازار اولین پروژه بود که پا گرفت که بعدشم عدد و دیوار شروع شدن که عدد در واقع تبلیغات درون برنامه است. و دیوارم مربوط به آگهی ها.
الان رو ایده ای کار می کنین؟
فعلا مساله ای که هست اینه که نمی خوایم تمرکزمون رو از دست بدیم این که رو چندتا پروژه کار کنیم باعث می شه نتونیم روی هرکدوم خیلی زمان بذاریم. فعلا چیزی که هست سعی می کنیم رو پروژه هایی که داریم خیلی خوب و قوی کار بکنیم. تا این که بریم سراغ چیزهای جدیدتر.
اینجا چه محدودیتهایی دارین؟
+ اون قوانینی که معمولا تو شرکتا وجود داره؟ اینجا خیلی معمولا قوانین کمتری وجود داره و سعی کردیم که محیط کار خیلی راحت باشه واسه همه افراد. یک سری محدودیت هایی وجود داره حالا. تقریبا تنها محدودیتی که داریم اینه که کارهای افراد برسه. یعنی بتونن کاراشونو تموم کنن. معمولا محدودیت زمانی وجود نداره. افراد تو تیم خودشون می تونن محدودیت هاشونو تنظیم کنن.
از بچههای سمپادی کسی اینجا هست؟
درصد دقیقشو نمی دونم اما فک کنم 20 – 30 درصد بچه های فنیمون از حلی و فرزانگانن.
به کسایی که تازه می خوان برنامه نویسی رو شروع کنن چه توصیهای دارید؟
سوال خیلی سختیه. من فک می کنم کسایی که فک می کنن علاقه و استعدادشو دارن حتما این کارو بکنن هم کار خیلی جالبیه هم بازار کار خوبی داره و می تونن توش خیلی موفق باشن و با توجه به تغییراتی که داره رخ می ده تو فضای کاری ایران و جهان خیلی رشته آینده داریه کامپیوتر و کلن برنامه نویسی!
به نظر شما چه تفاوتی بین خروجیهای سمپاد و خروجیهای آموزش و پرورش هست؟
چیزی که می شه گفت اینه که نمی شه فرق گذاشت. اما می تونم بگم بچه های سمپادی روابط خیلی گسترده ای دارن با هم و خیلی جاها اینکه کنار هم باشن باعث می شه کار خیلی خوب جلو بره. اما این نباید باعث بشه که یه دید برتریای داشته باشن. باید تلاش کنن بتونن با همه کار کنن.
هدفتون برای آینده چیه؟
+ دیدهایی برای آینده وجود داره ما هنوز معتقدیم بازار خیلی جای پیشرفت داره و از طرف دیگه به پروژه دیوار خیلی امیدواریم پروژه دیوار پروزه ایه که مشابه های خارجیش هم خیلی پیشرفت های خوبی داشتن و به نظرمون پروژه ارزشمندیه و حالا در حال جذب نیروهای بیشتری هستیم که این دوتا پروژه رو جلو ببریم و خب همزمان بازار آیتی رو هم می بینیم و اگر فرصتی پیش بیاد که ببینیم می تونیم پروژه موفق دیگه ای داشته باشیم حتما سراغ اون هم می ریم.
یه سال پیش شایعه شد بازار ویروسی شده؟ صحت داشت؟
یکم در مورد خودتون بگین. در مورد شرکتتون و در مورد کافه بازار.چیزی که ما فکر می کنیم ریشه این شایعه بود. اینکه با اومدن بازار کاسبی خیلیا کساد شد و بعضی ها رقم های میلیونی رو از دست دادند. رقبای ما هم از فرصت استفاده کردند. ما هم اینو میخواستیم بررسی کنیم که آیا واقعا بازار ویروسی شده یا نه؟ برای همین موضوع ما با شرکت LookOut قرارداد بستیم وهمه برنامه های درون بازار بررسی شدند و ما مشکل خاصی ندیدیم!
اخیرا توی کانالای تلگرامی و شبکه های اجتماعی شایعههایی مبنی بر هک شدن بازار اومده. آیا این واقعیت دارن یا فقط در حد یک شایعست؟
همچین شایعهای بود که بازار هک شده بود و بعضا هم یک سری پروفایل هایی بودند که کار میکردند و ما اینو پیگیری کردیم و خوشبختانه بازار هک نشده بود و در یک شبکه اجتماعی حدود دو سال پیش یک سری پسورد هایی انتشار پیدا کرده بود و حالا یک سری از این پسورد ها بین این دو مشترک بوده و ما برای حل کردن این مشکل لاگین با پسورد رو از روی بازار برداشتیم و به صورت لاگین با ایمیل یا شماره موبایل رو گذاشتیم و برای اونا یک کد تایید رو ارسال میشه و اگر کسی به پسورد اونا دسترسی پیدا کنه، به اطلاعات اونا دسترسی پیدا نمیکنه.
برای اولیا و بچه های علامه حلی صحبت یا نکته ای دارید؟
صحبتی که دارم خیلی با سیستم آموزشی جور در نمیاد! سعی کنید همه چیزهایی که یاد میگیرید رو فقط مخصوص مدرسه نذارید و سراغ کنجکاویی هاتون برید و بیشتر یاد بگیرید و خودتونو محدود به کلاس درس نکنید!